Naše boje i logo

GRB I ZASTAVA GRADA BAKRA

Prve spoznaje o grbu dolaze sa sačuvanim pečatnjacima iz 16. stoljeća koji se čuvaju u gradskom muzeju. Oba su prstena izrađena sa dotadašnjim grbom na kojem je ugraviran lik Svetog Andrije Apostola i ime grada. Reformama Marije Terezije oblikovan je novi grb koji se ponovno mijenja u 19. stoljeću.

Prema statutu gradskih općina, koncipiran je na sljedeći način: u gornjoj trećini štita se nalazi šahovnica sa crvenim i srebrnim poljima, u srednjoj trećini su tri kule što simboliziraju tri tvrđave ondašnjeg grada u koji su ulazili Trsat, Bakar i Hreljin, a donja trećina na plavom polju sadrži sliku sidra što označuje luku. Današnji je grb modernizacija već postojećeg, prihvaćen je 1994. godine.

Nije sigurno je li i zastava službeno prihvaćena, ali je poznato da se koristi u puku. Sastoji se od tri poprečne pruge:

bijela – koja simbolizira vladavinu obitelji Frankopan

žuta – pripadnost Austro-Ugarskoj, a

tamnoplava – more.

GRB ODNOSNO LOGO GKD ”DOBRA” D.O.O.

Grafičko rješenje logotipa tvrtke ”DOBRA” d.o.o. nastao je kao stilizirani oblik grba Grada Bakra. Iz grba Grada Bakra preuzet je i simbol sidra koji obilježuje Grad Bakar kao stoljetno pomorsko središte te je cijeli logo postavljen u jednu cjelinu kruga, obilježen sa dva polukruga žute i plave boje koje su glavne boje zastave Grada Bakra, postavljene jedna nasuprot drugoj što ponovno asocira na sunce i more, te svojom čistoćom i jednostavnošću povlači osnovne elemente prirode iz kojeg možemo povući paralelu prema čistoći i ekologiji.

Sam naziv ”DOBRA”, postavljen je u sredinu i presječen vijugavom linijom što asocira na vodu, potok, izvor i kao takav daje smisao logotipu s obzirom da je ime tvrtke ”DOBRA” ujedno i naziv izvora pitke vode u blizini Bakra.

Vijugava linija postavljena u sredini kruga asocira i na djelatnost firme ( npr. vodovod i odvodnja ).

Slovo ”O” u nazivu DOBRA, ispunjeno je žutom i plavom bojom, ali postavljeno suprotno u odnosu na vanjski krug, tako da isprepletanjem boja žuto-plava-bijela naglašava boje zastave Grada Bakra za čije područje će tvrtka obavljati djelatnosti.

Naše boje i logo mogu se vidjeti na radnim uniformama zaposlenika i na vozilima koja su u vlasništvu Društva.